Museum Staphorst Opening expositie

Afgelopen anderhalf jaar is door Museum Staphorst hard gewerkt aan het samenstellen van deze tentoonstelling. 27 maart zouden we open gaan, Covid-19 gooide roet in het eten. Gelukkig is het museum sinds 2 juni weer open en kunnen we de bijzondere collectie schilderijen laten zien.

Dankzij de medewerking van de stichting hebben we een aantal mooie werken van Stien Eelsingh in bruikleen kunnen krijgen.

Jo koster, Jan Sluijters en Stien Eelsingh – ‘Zij kwamen, zagen en schilderden Staphorst’.

De werken van deze drie kunstenaars zijn tot nu toe nog nooit bij elkaar gebracht in één expositie. Waar zou het beter kunnen dan in Staphorst zelf?
Begin 1900 raakten veel kunstenaars gefascineerd door het kleurige dorp Staphorst en haar bewoners, de hardheid van het eenvoudige bestaan maar ook de verbondenheid in de gemeenschap. Onder hen waren Jo Koster, Jan Sluijters en Stien Eelsingh. Zij verbleven gedurende langere of kortere tijd in Staphorst in verschillende periodes tussen 1900 en 1960. Het inspireerde de schilders tot kleurige, realistische werken. Maar ook sobere, sombere stukken vol melancholie; gestileerde, expressionistische deformaties.

Expositie 2020Jo Koster was een van de eerste kunstenaars die geregeld naar Staphorst kwam (1900-1920), op zoek naar authenticiteit. Ze raakte bevriend met Staphorster families.

Jan Sluijters verbleef er slechts twee zomers (1915, 1916). Het werk dat hij maakte zou als een belangrijke bijdrage worden beschouwd aan het expressionisme in Nederland.

Stien Eelsingh kwam er in 1942 wonen en bleef er tot haar door in 1964.

De focus van de tentoongestelde schilderijen ligt op de Staphorster vrouw en haar omgeving. Er zijn 24 bekende en minder bekende werken te zien die afkomstig zijn uit musea en particulier bezit.

De tentoonstelling is te zien van 2 juni tot en met 31 oktober in Museum Staphorst.
Open van dinsdag t/m zaterdag tussen 10 en 17 uur. Reserveren kan via www.museumstaphorst.nl maar men kan ook langskomen en aan de deur ”reserveren”. Op dinsdag en donderdagavond is het museum ook open maar dan alleen na reservering via de website.
In de museumwinkel is een catalogus van de tentoonstelling te koop ( € 10,=)


Met vriendelijke groet

Jenneke E. Bosch-Boesjes
Museum Staphorst, werkgroep expo 2020