Vriendendag 3 maart 2019

De laatste dag van de succesvolle tentoonstelling in de Koppelkerk in Bredevoort “Boereneenvoud”,  met werken van Stien Eelsingh en Elisabeth Heuff, was een mooie aanleiding voor het organiseren van een Vriendendag.

Gelukkig hadden zich genoeg vrienden en bruikleengevers aangemeld om deze dag door te laten gaan, Bredevoort ligt niet zo centraal in Nederland. Ondanks het weer, dat te wensen overliet, waren toch een twintigtal gegadigden naar het oosten getogen.

In de Koepelkerk wachtte ons een hartelijk ontvangst om half 12 met koffie, bananencake en een woordje van Margreet Frankot, dochter van Stien. Daarna kregen we een interessante rondleiding langs de tentoonstelling. Voor de rondleidster een lastige taak met Margreet als toehoorder, maar ze deed het heel goed en Margreet kon de verhalen zo hier en daar wat aanvullen. Een grote verrassing was het feit, dat er tijdens de rondleiding een familie vrienden, een schilderij: Grote familie zag hangen, waarvan de familie een voorstudie die dag had meegebracht. Zie foto. Dit werk was niet bekend bij de Stichting

Leuk was het om te zien hoe sober en ingetogen de schilderijen van Elisabeth Heuff waren met daarnaast de van het doek spattende werken van Stien. Het was een mooie combinatie van werken over het leven op het platteland en de noeste arbeid die daarbij verricht werd.

Na de rondleiding stond er een heerlijke uitgebreide lunch klaar met zelfgemaakte spinazie soep, lekkere broodjes, kannen melk en sap. Er was genoeg gespreksstof over de tentoonstelling, waar weer een nieuw ontdekt werk van Stien te zien was, dat we vanuit Hamburg in bruikleen hadden gekregen.

Een enthousiaste Stadsgids heeft een aantal van de vrienden rondgeleid door boeken- en bastionstad, de Heerlijkheid Bredevoort. Ondanks regen en wind vertelde hij veel interessante bijzonderheden over het oude stadje. In een sober steegje genaamd de “Muizenstraat” heeft het huis gestaan waar Hendrickje Stoffels in 1626 werd geboren. Waarschijnlijk is ze in 1647 naar Amsterdam vertrokken waar ze ging werken in de huishouding van Rembrandt en later diens levenspartner werd.

Rond vieren kwamen we weer terug bij de Koppelkerk waar het inmiddels enorm druk was geworden. Geweldig! zoveel belangstelling tot het laatste uur.

Deze tentoonstelling “Boereneenvoud” heeft veel positieve aandacht gekregen ook in de Pers en mede daardoor zijn bijna 2.000 bezoekers geweest.


Kortom een groot succes: de tentoonstelling en de Vriendendag.
Genoeg inspiratie om weer door te gaan met het organiseren van nieuwe tentoonstellingen en evenementen, om nieuwe werken van Stien op te sporen.