Voorjaarsbericht 2018

 Vriendenbericht voorjaar 2018

Stien Eelsingh kan gerekend worden tot één van meest prominente kunstenaressen van het begin van de twintigste eeuw. Ze heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten, behorend tot het Nederlands Expressionisme.
Ze organiseerde tentoonstellingen van haar werk en andere bevriende kunstenaars in haar Witte Boerderij, waar ze van 1942 tot haar dood in 1963, woonde. Over haar is een aantal publicaties verschenen o.a. Stien Eelsingh, werk uit de Witte Boerderij, monografie en Grafisch werk van Stien Eelsingh.
Haar culturele erfgoed in de vorm van documenten is ondergebracht bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle. Na afspraak is dit in te zien op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur.
Deze inleiding is bij de meeste SES-vrienden wel bekend, maar toch even een herhaling m.b.t. Stiens culturele erfgoed, haar werk blijft verrassend!

Voor het SES bestuur zijn er ook regelmatig verrassingen! In onze laatste vergadering hebben we met veel plezier de toegepaste kunst van Stien Eelsingh bekeken, d.w.z. hanen en haanfiguren. Omdat de schoorsteen moest blijven roken verkocht Stien Eelsingh houten – al dan niet beschilderde hanen – aan haar bezoekers. Deze werden geïntroduceerd als ‘Symbool der waakzaamheid’. Publiek genoeg, vooral bij haar spectaculaire openingen! Een haantje was immers veel goedkoper dan een schilderij!

           Toch een herinnering aan die bijzondere kunstenares in Staphorst in de Witte Boerderij! Waarschijnlijk zijn er onder de vrienden nog exemplaren. Zo mogelijk willen we graag een afbeelding ervan ontvangen. Totaal zijn er twaalf exemplaren bekend, waaronder een keramisch en een onbeschilderd exemplaar. Of men het als toegepaste kunst of driedimensionale kunst bestempelde was in die periode nog niet aan de orde. Belangrijk was de stoffelijke herinnering aan het bezoek.
Na de geweldige expositie in Hattem over Jo Koster en Stien Eelsingh is het in de pers weer even stil geworden. Toch heeft het SES bestuur nieuwe contacten gevonden in Bredevoort, een historisch stadje in de Achterhoek. Men is geïnteresseerd in het werk van StienEelsingh en overweegt haar werk te exposeren al dan niet in samenhang met een andere exposant. Als over niet al te lange tijd de contacten intenser zijn, zullen wij u hierover informeren via de website: www.stieneelsingh.nl

Tot slot wijzen we u op onze website www.stieneelsingh.nl, waar veel  informatie te vinden is.

Voor allen een fijn voorjaar en mooie zomer toegewenst !
Het bestuur van SES.